Professionele Scope 12 Inspecties door VHP

Welkom bij VHP, uw betrouwbare partner in het waarborgen van de veiligheid en naleving van uw elektrische en technische installaties. Onze gecertificeerde experts bieden uitgebreide Scope 12 inspecties om te garanderen dat uw systemen niet alleen voldoen aan de huidige wetgeving, maar ook de veiligheid van uw personeel en faciliteiten maximaliseren.

Inspectie, onderhoud & reiniging
Behaal maximaal rendement
Verlengde levensduur panelen

Het hoogste rendement uit uw duurzame energie behalen

Steeds meer bedrijven en particulieren kiezen voor duurzame energie. Niet alleen omdat het goed is voor de groene voet, maar ook omdat het erg voordelig is voor de portemonnee. Als u gekozen hebt voor duurzame energie, dan wilt u er natuurlijk ook een maximaal rendement uit behalen. Bij VHP staan we graag voor u klaar om het hoogste rendement te behalen uit uw duurzame energie.

Neem contact op

EEN SCOPE 12 KEURING

Zonnestroominstallaties, ook wel een PV systeem genoemd, brengen risico’s met zich mee. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een aantal zonnepanelen brand veroorzaken. Het komt daarom ook geregeld voor dat een verzekeraar verplicht om een scope 12 keuring te laten uitvoeren door een SCIOS gecertificeerd bedrijf.

NEEM CONTACT OP

Wat is een scope 12 keuring?

Een SCIOS scope 12 keuring bestaat uit een elektrische inspectie waarbij de algehele PV installatie beoordeeld wordt. Tijdens deze inspectie worden zowel de zonnepanelen als het koppelpunt met de netbeheerder goed geïnspecteerd. Denk hierbij aan de PV panelen, connectoren, strengen, omvormers, meterkasten en optimizers.

De inspecteur kijkt tijdens de inspectie naar de elektrische veiligheid en het brandrisico van de zonnestroominstallaties.

Neem contact op

Wat doet VHP tijdens een SCIOS scope 12 keuring?

Tijdens een SCIOS scope 12 keuring wordt er zorgvuldig geïnspecteerd op belangrijke geldende normen. Tijdens een keuring doen we:

Nakijken van de PV installatie

Tijdens de SCIOS scope 12 keuring wordt uw PV-installatie geïnspecteerd door een erkend SCIOS scope 12 inspecteur van VHP.

De inspecties uitvoeren

Tijdens de inspectie zal de inspecteur beginnen met een visuele inspectie. Na deze inspectie zal hij overgaan op metingen en beproevingen. Na deze inspectie zal de inspecteur een rapportage maken van zijn constateringen.

Eventuele defecten geconstateerd

Op het moment dat er eventuele defecten worden geconstateerd door de inspecteur, dan zal er een keuringsrapport worden opgesteld. Dit keuringsrapport is geheel opgesteld volgens de richtlijnen van de SCIOS scope 12 inspectie rapportage.

Keuringsrapport

Zijn er gebreken gevonden? Dan ontvangt u een SCIOS scope 12 keuringsrapport. In deze rapportage vindt u een uitgebreid overzicht van de gevonden gebreken.

Is een SCIOS scope 12 inspectie wettelijk verplicht?

Ondanks dat veel mensen denken dat een SCIOS scope 12 inspectie wettelijk verplicht is, is dit niet het geval. Toch wil dit niet zeggen dat dat verzekeraars het niet verplicht stellen tijdens een brandverzekering.

Er zijn verzekeraars die niet uitkeren op het moment dat een zonnestroominstallatie geen SCIOS scope 12 keuring heeft ondergaan. Doordat de brandveiligheid niet is gekeurd door middel van een controle, kunnen de verzekeraars het brandrisico niet inschatten.

Ondanks dat een SCIOS scope 12 inspectie dus niet wettelijk verplicht is, wordt het wel verplicht door de meeste verzekeraars. Wilt u weten of uw verzekeraar een SCIOS scope 12 keuring verplicht? Neem dan contact op met uw verzekeraar.

NEEM CONTACT OP

Verschillende soorten SCIOS scope 12 keuringen

Wist u dat er verschillende soorten SCIOS scope 12 inspecties bestaan? De controle kan bestaan uit een EBI controle (Eerste bijzondere inspectie) of de PI controle (Periodieke inspectie).

Eerste bijzondere inspectie

Op het moment dat er een nieuwe zonnestroominstallatie wordt aangelegd of wanneer er nooit eerder een inspectie is geweest, dan hebben we het over een EBI 12 keuring. De inspecteur zal tijdens deze keuring een kijkje nemen naar de veiligheidsaspecten van de zonnestroominstallatie. Na deze check zal er een zogenoemd ‘basisverslag’ worden opgesteld. In dit verslag worden de normen van de installatie beoordeeld en worden de instellingen benoemd die van toepassing zijn op de betreffende zonnestroominstallatie.

Periodieke inspectie

De naam zegt het al een beetje. Tijdens een periodieke inspectie komt de inspecteur op periodieke basis langs voor een keuring. Tijdens dit bezoek van de inspecteur wordt gecontroleerd of de zonnestroominstallatie nog steeds voldoet aan de EBI grenswaarden. Tijdens deze keuring wordt er een verslag gemaakt. Na het laten keuren van de PI controle krijgt u een geldige certificatieovereenkomst. De periodieke inspectie vindt eens in de vijf jaar plaats.

NEEM CONTACT OP

Voorbereiden op de keuring

Op het moment dat een inspecteur langskomt voor de SCIOS scope 12 keuring, dan is het belangrijk dat u een aantal voorbereidingen getroffen hebt. Zorg dat u alle documenten bij de hand hebt. Denk hierbij aan garanties, datasheets en handleidingen. Daarnaast is het van belang dat u ook een leg en stringplan, een ballastplan en eendraadschema bij de hand hebt.

Op het moment dat u alles netjes bij de hand hebt, dan kan de inspecteur direct aan de slag met zijn inspectie.

NEEM CONTACT OP

Visuele inspectie van de PV panelen

Als de inspecteur start met een visuele controle, dan wordt zal hij de volgende controles voeren:

 • Controle van essentiële tekeningen. Klopt alle informatie?
 • Concrete herkenbaarheid van de verschillende installatiedelen.
 • Voldoet al het elektrisch materieel aan de installatie eisen?
 • Zijn er beschadigingen die brand kunnen veroorzaken?
 • Zijn de verbindingen voorzien van zichtbare beschermingsleidingen?
 • Zijn de juiste instellingen toegepast op de beveiligingstoestellen?
NEEM CONTACT OP

Metingen en tests

Na het uitvoeren van de visuele controle zal de inspecteur metingen en tests uit gaan voeren. Tijdens deze metingen en tests zal hij bekijken of de volgende onderdelen voldoen aan alle eisen:

 • Zijn de beschermleidingen en de verbindingen in goede staat?
 • Is er een veilige scheiding van stroomketens?
 • Wat is de isolatie weerstand van alle onderdelen van de zonnestroominstallatie?

Naast deze controle wordt er ook gekeken of de volgende onderdelen goed functioneren:

 • Werken de veiligheidsketens naar behoren?
 • Zijn de beveiligingstoestellen bestand tegen een hoge temperatuur
 • Hoe reageren de schakelende beveiligingstoestellen op overstroom?
NEEM CONTACT OP

De rapportage

Tijdens deze inspectie kunnen er defecten en risico’s aan het licht komen met betrekking op de veiligheid van de zonnestroominstallatie. Deze defecten en risico’s worden allen vastgelegd in een rapportage. U kunt nu zelf aan de slag met deze verbeterpunten.

Op een later moment komt ons inspectiebedrijf langs voor een hercontrole. Deze hercontrole is gericht op het controleren van de aanpassingen. In sommige gevallen kan een herstelverklaring ook voldoende zijn. Is alles goed opgelost? Dan krijgt u een volledige verklaring en een SCIOS scope 12 certificaat.

NEEM CONTACT OP

Het belang van de SCIOS scope 12 inspectie

Voor de veiligheid en betrouwbaarheid van een elektrische installatie, zoals die met zonnepanelen, is een SCIOS scope 12 inspectie essentieel. Het is van belang dat de keuring te allen tijde wordt uitgevoerd door geaccrediteerde certificatie instellingen, zoals VHP.

De keuring is niet alleen van belang voor uw eigen veiligheid, maar behoort ook tot de eisen van verzekeraars in verband met brand gevaar.

Tijdens de controle wordt er gekeken naar de elektrische installaties, waarbij elke elektrische installatie beoordeeld wordt door het inspectiebedrijf. Bovendien wordt er bij de scope 12 keuring ook gekeken naar onderdelen zoals bijvoorbeeld een omvormer. Er kan hierbij gebruikgemaakt worden van een hoogwerker.

Na het laten voeren van een keuring bent u verzekerd van de elektrische veiligheid van uw zonnepanelen, omvormers en andere onderdelen. SCIOS gecertificeerde bedrijven zoals VHP geven na de controle direct een verklaring af, die u kunt overleggen aan de verzekeraar. Op deze manier bent u verzekerd dat u voldoet aan alle eisen van de verzekeraar.

NEEM CONTACT OP

Scope 12 keuring laten uitvoeren door VHP

Op het moment dat u kiest voor een scope 12 inspectie, dan bent u bij VHP aan het juiste adres. Waarom kiezen voor VHP?

Expertise en Ervaring

Ons team van inspecteurs zijn niet alleen gecertificeerd, maar hebben ook jarenlange ervaring in het uitvoeren van Scope 12 inspecties in diverse industrieën.

Gepersonaliseerde Service

Bij VHP begrijpen we dat geen twee bedrijven hetzelfde zijn. Wij bieden daarom op maat gemaakte inspectieplannen die zijn afgestemd op uw specifieke behoeften en risicoprofiel.

Naleving en Veiligheid

Ons doel is niet alleen om te zorgen dat uw installaties aan de normen voldoen, maar ook om een veiligere werkomgeving te creëren en te onderhouden.

Neem contact met ons op

Wilt u een scope 12 keuring laten uitvoeren? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. We bekijken graag hoe we u van dienst kunnen zijn.

NEEM CONTACT OP

Onderhoud uitbesteden?

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor reiniging van uw zonnepanelen. Wij komen graag langs om uw situatie te bekijken voor een offerte op maat.
Vraag offerte aan
Binnen 1 werkdag antwoord · Geheel vrijblijvend