Onderhoud zonnepark

Het bijhouden van begroeiing rond zonneparken is van cruciaal belang voor de efficiëntie van de zonnepanelen en voor het behoud van de fauna en flora in het gebied.

Inspectie, onderhoud & reiniging
Behaal maximaal rendement
Verlengde levensduur panelen

Efficiëntie

Ten eerste kan te veel begroeiing de efficiëntie van de zonnepanelen verminderen. Zonnepanelen hebben zonlicht nodig om elektriciteit op te wekken, en als er te veel begroeiing is die dit licht blokkeert, zal de opbrengst van de panelen afnemen. Dit kan resulteren in lagere opbrengsten voor de eigenaar van het zonnepark en kan de terugverdientijd van de investering verlengen. Het bijhouden van begroeiing is dus cruciaal om ervoor te zorgen dat de zonnepanelen optimaal blijven presteren.

Neem contact op

Behoud Biodiversiteit

Een ander belangrijk aspect is het behoud van de biodiversiteit. Zonneparken nemen vaak grote stukken land in beslag, waardoor er weinig ruimte overblijft voor planten en dieren. Door het creëren van een gebied rondom het zonnepark waar begroeiing wordt bijgehouden, kan er ruimte worden gecreëerd voor flora en fauna. Hierdoor kunnen insecten, vogels en kleine zoogdieren een leefgebied vinden in de omgeving van het zonnepark.

Neem contact op

Esthetisch aspect

Tot slot draagt het bijhouden van begroeiing ook bij aan het esthetische aspect van het zonnepark. Een zonnepark is vaak een groot open gebied en kan daardoor al snel een onverzorgde uitstraling hebben wanneer de begroeiing niet bijgehouden wordt. Door regelmatig onderhoud te plegen, blijft het zonnepark er verzorgd uitzien en kan het zelfs een positieve bijdrage leveren aan het landschap.

Neem contact op

Maaien doormiddel van schapen

Schapen bieden een ideale oplossing voor het onderhoud van zonneparken, vooral als het gaat om het kort houden van het gras. Schapen zijn natuurlijke grazers en hebben de neiging om gras te eten, waardoor ze perfect zijn voor het bijhouden van het gras op zonneparken. Dit is essentieel om schaduwvorming op de zonnepanelen te voorkomen en de efficiëntie van het park te behouden.

Milieuvriendelijk

Een van de grootste voordelen van het gebruik van schapen voor het onderhoud van een zonnepark is dat het milieuvriendelijk is. Schapen zijn van nature grazers en hebben geen machines nodig om het gras kort te houden. Dit betekent dat er geen uitstoot van schadelijke stoffen is en het milieu niet wordt aangetast. Het gebruik van schapen is dus een duurzame en milieuvriendelijke oplossing voor het onderhoud van een zonnepark.

Efficiënt

Het gebruik van schapen is ook zeer efficiënt. Schapen kunnen grote oppervlakken gras in korte tijd maaien. Dit bespaart tijd en geld in vergelijking met het gebruik van machines. Bovendien hebben schapen geen brandstof nodig en zijn er geen dure onderhoudskosten aan verbonden.

Veiligheid

Schapen zijn ook een veilige optie. Ze zijn geen bedreiging voor de zonnepanelen en beschadigen de ondergrond niet. Bovendien kunnen schapen op steile hellingen en moeilijk begaanbaar terrein grazen, wat machines niet kunnen. Dit maakt schapen een ideale oplossing voor moeilijk bereikbare plaatsen.

Minder geluidsoverlast

Een ander voordeel van het gebruik van schapen is dat het minder geluidsoverlast veroorzaakt. Het gebruik van machines kan voor geluidsoverlast zorgen, vooral als het park in de buurt van een woonwijk of bedrijventerrein ligt. Schapen maken daarentegen weinig tot geen geluid, waardoor ze een stillere optie zijn voor het bijhouden van het gras.

Onderhoud uitbesteden?

Vraag een gratis en vrijblijvende offerte aan voor reiniging van uw zonnepanelen. Wij komen graag langs om uw situatie te bekijken voor een offerte op maat.
Vraag offerte aan
Binnen 1 werkdag antwoord · Geheel vrijblijvend